Share on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Elselskabet EnergiMidt har, i samarbejde med den nordiske netværksleverandør IPnett, fibersat et 100 Gigabit netværk til bredbåndstjenester, video on demand, og fremtidige underholdningstjenester

EnergiMidt har 30.000 midtjyske fiberkunder. Om etableringen af supernetværket siger Henrik Leu Christensen, CTO hos EnergiMidt.

– Det er et stort skridt for EnergiMidt, at vi fremadrettet kan distancere os fra de etablerede bredbånds­leverandører på det danske marked. Vi har valgt en MPLS-baseret løsning fra Juniper, hvor de logiske net med flere leverandører og tjenester er adskilt fra hinanden. Det styrker sikkerheden, giver en tydelig struktur, som ikke bare er nem at admini­stre­­re, men også enkel at udvide med flere kunder og nye tjenester – også fra nye leverandører.

Især på tv-siden har der været fokus på stabilitet

– Kunderne kræver et klart billede i høj opløsning uden pixeleringer. Det ser vi frem til at udstyret fra Juniper imødekommer fuldt på højde med kabel-tv eller bedre. Som bonus har vi også mulighed for at lave service på netværket on the fly – altså uden at skulle genstarte og afbryde, fortæller Henrik Leu Christensen.

Timeshifting og VOD kræver dedikeret båndbredde

EnergiMidt har med det nye netværk femdoblet deres kapacitet på hastighed. Jagten på båndbredde blev, ifølge Henrik Leu Christensen, drevet af ønsket om at levere timeshifting. Det gør, at EnergiMidt i dag leverer en unik 4-6 Megabit tv-stream, til hver husstand, der gør, at de midtjyske fiberkunder i dag kan se TV forskudt.

– Vores kunder, der er et miks af private, erhverv og kommuner, stiller hele tiden større krav til levering af indhold på egne præmisser. Det er en kombination af streaming-tjenester, cloud-løsninger, internet-tv og video on demand, der er årsagen til vores investering i nyt, fremtidssikret netværk, vi er for eksempel i stand til at levere 1500 film, mange i HD, og flere og flere i 3D.

Besparelser på strøm holder priserne i ro

Løsningen fra Juniper giver EnergiMidt store besparelser på strømregningen. Den besparelse kommer ifølge Henrik Leu Christensen kunderne til gode.

– Den nye løsning fra Juniper er mere grøn, og vi sparer en fjerdedel på strøm i forhold til tidligere. De lavere driftsomkostninger betyder, at vi kan holde priserne i ro og på samme tid levere høje hastigheder og dermed bedre løsninger til kunderne.

Dansk bredbåndssamarbejde giver fremtidige forretningsmuligheder

Aftalen med IPnett, der anslås at have en værdi på mere end 20 millioner kroner, blev vundet i konkurrence med Cisco og Alcatel-Lucent.  IPnett forventer på baggrund af aftalen med EnergiMidt at opnå mere forretning på infrastruktur i elbranchen. Fredric Wallsten er Sales Director hos IPnett.

– Vores aftale med EnergiMidt indeholder rammebetingelserne for den samlede elbranche og indebærer et stort forretnings­potentiale for IPnett. Det kræver tillid fra kunderne, når vi bygger fremtidens netværk. I forhold til EnergiMidt, har vi gjort alt for at sikre en succesrig installation, slutter han.

Læs mere om MPLS-teknikken på: http://en.wikipedia.org/wiki/Multiprotocol_Label_Switching