Specialist WLAN lösningar
Share on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Intervju med Johan Strandberg – en av våra specialister inom trådlösa nätverk (WLAN) som ständigt möter nya utmaningar och krav gällande lösningar av trådlöst nätverk.

En av våra specialister inom WLAN

Johan, en av våra specialister inom WLAN, möter ständigt nya utmaningar och krav gällande lösningar av trådlöst nätverk. Han trycker på vikten av att skapa de bästa förutsättningarna och förståelsen för platsen där lösningen skall användas för att kunna bygga ett bra trådlöst nätverk. I och med att det kommer många nya trådlösa tekniska enheter, olika störningsmoment och högre krav på tillgänglighet, så är det viktigt att inventera miljön innan lösningen byggs.

Vi vill dela med oss av Johans råd för att ni själva skall kunna skapa en bra utgångspunkt i ert trådlösa nätverk (WLAN).

Våra 6 råd:      

1. Se över  er radiomiljö!

Det finns två frekvensband som trådlösa nät använder idag. 2,4 GHz har bäst räckvidd och stöds av de flesta datorer, mobiler mm. Tyvärr är ibland utnyttjandet högt och störningsnivån så hög att det inte blir användbart. 5 GHz-bandet har mångdubbelt fler kanaler och också mindre störningar i allmänhet.”

Skaffa en överblick på kringliggande nätverk i miljön. När man ser hur grannarnas nätverk ser ut kan kan man göra en bedömning av vilket band som kan skall användas. En utmaning är tex företag i stan som omgränsas av många grannar som tar upp kapaciteten/frekvenser. Då är det en utmaning att installera WLAN.  Då kan man få kompromissa och dela airtime,  bli placerad i turordning och  dela på utnyttjandet.

2. Ta hjälp med att mäta övrig trådlös elektronik

Se över all övrig trådlös elektronik som finns i miljön utöver trådlösa nätverk och som kan utgöra störmoment för WLAN. Idag finns det verktyg som gör att man även ser övrig trafik förutom kringliggande nätverk.  Denna övrig trafik kan tex vara en videoövervakningskamera på gatan mittemot och allt som går på Bluetooth.

3. Dra nytta av alla funktioner i systemen.

Gör en översyn över att alla funktioner används i systemen, dvs som det trådlösa systemet erbjuder. Viss trafik kan prioriteras i systemen. Mest vanligt när det gäller trådlös telefoni.

 4. ”Bring your own device”

Ert trådlösa nätverk som är uppsatt för tre år sedan kanske inte håller måttet idag. Kravet på bandbredd ökar lavinartad.  Därför är det viktigt att göra regelbundna kontroller. Det är en stor utmaning att miljön är föränderlig.

5. Se över vad som händer i miljöerna runtomkring.

Ni kan ha satt upp ett perfekt trådlöst nätverk, men så flyttar det in en ny granne som förstör hela ert trådlösa nätverk genom att de lägger sig på en kanal som stör ut ”er” miljö.

6. Inventera era trådlösa enheter!

Se över vilka typer av enheter ni har, tex telefoner, datorer och surfplattor. Titta på vilka funktioner enheterna har stöd för. Tex har alla era enheter stöd för BG bandet,  så kan detta band med fördel användas.

Det går inte att bygga ett bra trådlöst nätverk om inte det finns de rätta  förutsättningarna!