Share on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Source:

URL:

Published: 27.m.2009

Sosiale medier har lenge vært på manges lepper. Den siste tiden har Twitter fått enorm oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart, siden det er det raskest voksende sosiale mediet. Men er Twitter egentlig så spesielt, og er det interessant for bedrifter å ”Twittre”?

– Twitter er en websidegenerator hvor du bestemmer innholdet. Som konsept er ikke Twitter unikt, det unike er at så mange brukere har oppdaget det samtidig. sier Knut Arne Nygård, Direktør Arkitektur i IPnett. Han følger utviklingen innen sosiale medier, og med mange års erfaring fra IT-bransjen har han synspunkter på hvordan Twitter og andre sosiale medier kan brukes effektivt og nyttig.

Twitter som nyhetskanal

-Twitter er hva du selv gjør det til, og selv bruker jeg det til å holde meg oppdatert på nyheter, fortsetter Nygård.

 

Mange medier og bedrifter har en Twitter-konto som de bruker til å publisere nyheter. For den som følger slike oppdateringer gir Twitter en automatisert nyhetsstrøm med kort informasjon om hva saken gjelder, og en lenke som tar deg til resten av nyheten. Til dette formålet fungerer Twitter svært godt – og bedre enn RSS-feeder – mener Nygård:

 

-Twitter er overskriftsorientert og det som vekker interesse er kun et klikk unna. Selv følger jeg analytikere, bransjesynsere og leverandører for å holde meg oppdatert på deres nyheter.

Mange Twitter-brukere fremhever også dialog og rask tilgang til oppdatert informasjon som viktige verdier med tjenesten. Jan Omdahl, kommentator i Dagbladet, har sagt at Twitter er en arena der deltakelse bedømmes ut fra hvilken verdi den tilfører nettverket. Med andre ord er det ikke nødvendig å melde noe hvis det ikke oppfattes som verdifullt i ditt nettverk.

 

Automatisering

Akkurat som man får automatiserte og svært nyttige nyhetsstrømmer på Twitter, kan man i messenger-tjenester benytte roboter for å hente informasjon. Det finnes roboter for en rekke bruksområder som for eksempel oversettelse og oppføringer i leksikon.

 

En robot kan fungere som en vanlig kontakt i brukerens kontaktliste, med unntak av at ”samtalen” med roboten er automatisert. Selv om teknologien er ferdig utviklet savner Nygård at flere bedrifter tar i bruk roboter i sine kunderelasjoner.

 

-Hvis folk velger å bruke MSN som kontaktpunkt tar det bort tidsbruk i en skranke. Alt som er automatisert vil spare penger for bedriften, men det må alltid være et supplement til den personlige servicen. Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva roboter kan brukes til. En messenger-robot bør være et like naturlig kontaktpunkt som telefon, e-post og telefaks i mange bedrifter, sier Nygård, og påpeker samtidig at han enda ikke har sett en TV-reklame hvor det oppgis en messenger-adresse som kontaktpunkt.

 

-Jeg ser store sikkerhetsutfordringer med nettbank på MSN, men til offentlig tilgjengelig informasjon som trafikkmeldinger og TV-program vil det ikke være noen risiko i forhold til datasikkerhet. På en sikker nettside, som en nettbank, kan man lage sikre chatte-løsninger enten med roboter eller tilgang til å snakke med kundebehandlere. Muligheten for integrasjon av messenger-løsninger er foreløpig dårlig utnyttet. Teknologien er ferdig utviklet, avslutter Knut Arne Nygård.

 

Se for øvrig IPnetts egen Twitterside