Sunet IPnett Academic Cloud Services
Share on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

PRESSMEDDELANDE SUNET & IPNETT – Sunet tillhandahåller nu molnbaserade infrastrukturtjänster till sina användare. Den första tjänsten som lanseras är en molnbaserad backup tjänst. Lösningen säkerställer att säkerhetskopiorna av all utbildnings- och forskningsdata förblir inom Sverige och överförs snabbt och säkert via Sunets nät.

Molntjänster med högt placerad ribba gällande säkerheten

Molntjänster är ingen ny företeelse – de flesta organisationer använder olika typer av molntjänster dagligen. Det har under senaste åren vid upprepade tillfällen visats stora säkerhetsbrister i olika dimensioner kring molntjänster. Man bör därför ställa sig frågan: Var finns vår data? Hur stor kontroll har vi på informationen? Till vilken grad måste vi lita på leverantören? En logisk väg framåt för molntjänster är då att se till att dessa frågor tillgodoses och bemöts korrekt. Därför tar Sunet nu steget fullt ut och erbjuder en molnbaserad backuptjänst med en mycket högt placerad ribba gällande säkerheten.

Detta skiljer sig från de flesta vanliga privata och publika molnlösningar där god säkerhetspraktik ofta får ge vika för prispress. I Sunets backuptjänst krypteras data under transport över höghastighetsnät och data krypteras vid den helt diskbaserade lagringen. Genom att lösningen är helt diskbaserad är den optimerad för god återläsningsprestanda från molnet – vilket möjliggörs tack vare Sunets nätverk. Detta skiljer tjänsten markant åt från många andra lösningar för molnbackup där återläsningsprestanda lämnar mycket att önska eller i princip utesluter lösningarna som alternativ till katastrofåterställning.

Chalmers Tekniska Högskola är den första kunden att teckna avtal

“Chalmers IT-strategi är att avveckla egna datahallar och flytta resurser till molnet. Efter en noggrann utvärdering och jämförelse av att bygga en egen modern backuplösning kunde vi glatt konstatera att Sunets molnbaserade backuplösning både infriade våra krav på prestanda och säkerhet. Dessutom blir det billigare för oss att köpa det som tjänst än att bygga motsvarande lösning själva. Nu ser vi fram emot flera molnbaserade tjänster ifrån Sunet”, berättar Tony Ottosson Gadd, Chief Information Officer på Chalmers.

“Vi är mycket stolta över att ligga i framkant med den här typen av tjänst. Sunet är en kompetent organisation inom sitt område, både vad gäller teknik och strategi. Men utan kombinationen kunniga och engagerade kunder med strategisk höjd och första klassens leverantörer hade detta inte varit möjligt. Vi ser fram emot fler spännande samarbetsprojekt framöver”, säger Maria Häll, föreståndare för Sunet.

Fokus på säkerhet i tjänsterna

“Den akademiska sektorn är känd för sin höga tekniska kompetens och högt ställda krav. Vi är naturligtvis väldigt nöjda med att få förtroendet att bygga dessa tjänster åt Sunet. Backup som tjänst är den första av dem, men vi ser framför oss att även erbjuda virtuella maskiner och lagring som tjänst. Vårt mål är att Sunet ska kunna erbjuda sina användare och kunder elastiska molntjänster som skalar upp och ner allt efter behov, precis som en publik molntjänst men med den stora skillnaden att vi fokuserar på säkerhet i tjänsterna från topp till tå. Vi insåg väldigt tidigt att akilleshälen med molntjänster är upplevelsen att man tappar kontrollen över hur data hanteras – vilket vi vid det här laget har sett många exempel på stämmer – och vi har därför från början tagit höjd för att adressera detta på bästa sätt utan att förlora fördelarna som elasticitet och automatisering erbjuder. Vi producerar dessutom tjänsterna lokalt i Sverige under personuppgiftsbiträdesavtal så hanteringen av data är reglerat och sorterar under svensk lagstiftning”, säger Fredric Wallsten, Director Cloud Services på IPnett.

Om Sunet

Sedan 1980-talet förser Sunet universitet, högskolor och många andra organisationer och myndigheter med infrastruktur för datakommunikation. Sunets nät är lika snabbt, stabilt och säkert över hela Sverige. Utöver nätet erbjuder Sunet olika tjänster som underlättar de anslutnas verksamhet som eduroam, tjänster för e-möten, projektverktyg och mailfilter till exempel. Och så driver Sunet viktiga frågor framåt, läs gärna mer på sunet.se  

SE FILMEN OM SUNET  

Om IPnett

IPnett erbjuder innovativa och smarta lösningar inom nätverk och kommunikation. Vårt mål är att förse kunderna med ökad konkurrenskraft och affärsmässiga fördelar utifrån den tekniska utvecklingen. Vi arbetar med globala, marknadsledande teknikpartners och högt kvalificerade konsulter som designar och integrerar våra lösningar. Vårt nordiska Operation Center supportar våra kunder dygnet runt. Blanda kunderna finns telekomoperatörer, statliga myndigheter och Företag med trafikintensiva och affärskritiska Nätverk som Gemensam nämnare. IPnett har drygt hundra medarbetare i Sverige, Norge och Danmark. 

LÄS MER OM TJÄNSTEN

Kontakt

Emma Almroth kommunikatör Sunet, emma@sunet.se  +46 73-355 64 98

Fredric Wallsten, Director Cloud Services IPnett, fredric.wallsten@ipnett.com + 46 76 629 25 02